Sponsored Link

Friday, January 31, 2014

Pencarian 50 Bloglist Mamaniza.com

Auzubillahi minas syaitanir rajim Bismillahirrahmanirrahim... Assalamualaikum...



Salam, hmm first time join nih...last minute baru tau, itu pun nampak kat blog kat Mia, thanks kak mia . Saje cube-cube aje...;p. Thanks mamaniza, tak tahulah boleh terpilih atau tak :D


Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida for reading this entry. Please do come again.

Thursday, January 30, 2014

Think Differently! :D

Auzubillahi minas syaitanir rajim Bismillahirrahmanirrahim... Assalamualaikum...




Totally true. Bila sahaja saya fikirkan ini, ya saya agak lambat, tapi at least saya cuba hingga saya dapat.

Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida for reading this entry. Please do come again.

Tuesday, January 28, 2014

Kritikan & Pujian


Auzubillahi minas syaitanir rajim Bismillahirrahmanirrahim... Assalamualaikum... 

Hari ini saya terima satu komen kat salah satu video saya di youtube...(eleh satu aje pun nak cakap, kepo betul minah ni).

Erk suker hatilah...psal ni belog saya. Ringkas aje, tapi buat saya terasa...tapi betul jugak dia kata, mungkin dia tiada maksud apa-apapun...Tapi hati perempuan beselah, cepat terasa...huhu...sensitip katernyer...

Ya kritikan? tak semua oang boleh terima kritikan yang baik, kebanyakannya akan cepat melenting dan cuba menidakkan...(hmm termasuk saya lah tu) -_-.

Tapi kritikan ini kebanyakannya boleh membina dan memperbaiki kita kepada yang lebih baik. well, tengok caranya macam mana.

Too negative criticism can lead to destructive because not all people are the same.
Different people different ways that we can critic to improve.
Vague criticism also not good, vague ape maksudnye...maksudnye kritikan yg tak jelas...

macam ni ---> tak cantikklah, bodoh lah, tak kemas lah, tak sedaplah, lembablah saya tak suka lah..lah? apa? Apa yang dimaksudkan sebenarnya?

tunjukkan apa yang tidak ok, where and what to improve...bukan kutuk sesedap mulut sahaja...

mmm..macam saya tengah belajar ni...lebih lagi mmg selalu kene kritik..sebab baru belajar..huhu...so terima ajelah dengan senyuman apa yang cikgu kata...

When are learning we have to accept that we are bound to improve and weaknesses!

Constructive criticism is good...bagilah kritikan yang membina, yg mana lemah bagilah cadangan...atau dimana yang kita boleh baiki...bukan just pour up all the negativisim.

Tetapi what about Compliment?...yes pujian....semua orang nak kan...nak jadi kembang semangkuk...

wahaha....hehe, dahlah diri memang dah kembang...;p

Hmm ye sesetengah orang memang lebih suka dengar pujian, yang positif agar dapat perbaiki dirinya.

Ada orang akan lebih bekerja keras bila orang puji tapi ada setengah orang naik lemak bila dengar pujian.

Para pembaca yang dikasihi sekalian anda di mana?

Yes we have to accept that different people react differently towards criticism and compliment in different situations. 

Where, when and who to critic and compliments. People who are great and wiser knos to do that.

Tapi sebagai orang Islam, seorang muslim kene ingat, ucaplah Alhamdulillah bila dipuji, yang kerana Allah izinkan kita menjadi baik, bagus dan pandai betul tak? 

Selalu lupa kaaaaaaaaaan? (-_-), sayalah tu...

Eh tapi kene kritik macam mana lak? nak cakap Alhamdulillah ke?..erm saya pun tak pastilah..huhu kena tanye orang ni...hehe...tapi ya elok juga cakap Alhamdulillah juga.

Kerana yang baik itu tidak semestinya semuanya baik, dan tak kesemua yang buruk itu buruk sahaja kesemuanya..  :)

Like the saying goes...setiap apa yang berlaku baik atau buruk pasti ada hikmah dan cabarannya. Saya sangat percaya dengan ini

Cume bagi cadangan, katakan sahaja pada orang yang kritik kita Insya Allah kita akan buat yang terbaik akan datang nanti.

lebih elok bersangka baik sahaja pada mereka.

Sesungguhnya manusia ini, hamba-hamba Allah ini, ingatlah bahawa yang baik-baik itu datang dari Allah kerana diizinkan oleh Allah, manakala yang buruk itu kebanyakkannya datang dari akibat perbuatan dan pilihan kita jua.

Sesungguhnya Allah lebih tahu apa apa yang terbaik dan diperlukan untuk hamba-hambanya.

Sampai disini sahaja para pembaca dikasihi sekalian....wassalam.

Jumpa lagi :)

Semoga hari ini lebih baik dari semalam. ^_^


Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida for reading this entry. Please do come again.

Make The Homeless Smile - Worldwide


 Auzubillahi minas syaitanir rajimBismillahirrahmanirrahim...Assalamualaikum...

Big message to us, come let us make small differences to lead BIG differences ^_^


Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida for reading this entry. Please do come again.

Sunday, January 26, 2014

Akhirnya saya dapat...install social media button. Yay!!!

Auzubillahi minas syaitanir rajim Bismillahirrahmanirrahim... Assalamualaikum...

Finally tonight saya dapat jumpe site yang tunjukkan cara yang betul...huhu...Okay saya bukan pakar it atau html, mostly belajar tengok kat website tutorial...mungkin ada setengah kate eleh senang aje...hehe tapi saya tak tahu dah lama nampak social media button kat setiap blog yang saya lawat...hati teringin sangat nak ade jugak...hehe...Dala pada itu saya siap dengan muka tak malu hantarlah mesej pada sorang dua blogger huhu....tak balas pun...nak buat camno...mereka blogger otai saya cikai aje...kui..kui..

banyak gak asyik buka web, youtube...ada yang susah, yg senang..

mula2 tak jadi gak...usaha tangga kejayaan...akhirnya saya berjaya jugak....huhu...(hati tengah sedih...semua boleh buat) ;p...

dah ade sdah button media sosial kat blog ni...weeeeeeeeee

ni bawah ni...bagi saya agak mudah nak follow dia punyer instruction....dalambentuk video...



manakala button media sosial seperti facebook, twitter, youtube, instagram, dan macam2 lagi banyak boleh didapati secara percuma...yag bese bese ajelah...kalau yg uptodate, artistic sket tu kenelah bayar...huhu...

kat bawah ni ade few web yg boleh download secara percuma button media sosial tersebut....



Okay selamat mencuba dan explore ok :)

 Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida for reading this entry. Please do come again.

Malam yang sangat sejuk

Rhu Muda, Marang, Terengganu. ^_^...pantai....

Malam ini malam yang syahdu...wahahha...entah nape melayan perasaan...

mengalir dengan deras air mata...sebak....sedihkah....mungkin..

.tapi sungguh aku tahu ia bukan disengajakan

sudah lamaku kenal...sejak kami hingusan lagi....mungkin tergesa-gesa....

pasti bukan disengajakan....ya

tetapi biasalah hati perempuan agak sensitif saje...tersentuh...aah....

kamu bukan seperti mereka....T__T....ya kamu tidak sama dengan mereka....

ya saya jauh....masih belum menjadi seperti mereka....

yang pasti air mata ini bukan mengalir kerana satu sebab....bercampur aduk....

Ya Allah...jauhkanlah hati ini dari syak wasangka,dan jauhkanlah dari diri ini dari pandangan yang negatif dari manusia lain Ya Allah....

Cukup sudahlah....next post saya akan postkan amsa saya pergi ke Terengganu ok...hehe best...sudah lama tak berjalan...:)


Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida for reading this entry. Please do come again.

Friday, January 17, 2014

Kamu tidak harus berasa sedih

Auzubillahi minas syaitanir rajim Bismillahirrahmanirrahim... Assalamualaikum...

Sungguh, ya mereka itu yang lebih baik dari diriku ini...

telah terpilih lebih dari sekali, untuk mengalami...

Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk mereka...Allah lebih tahu apa yang mereka perlu,

dan sudah pasti Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk diri saya...PASTI...

dan sudah PASTI juga Allah lebih tau apa yang saya lebih perlu sekarang...

Jangan bersedih wahai hati, jangan bersedih, La Tahzan....

Sesungguhnya Allah sentiasa bersama kamu.....

Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida for reading this entry. Please do come again.

Wednesday, January 15, 2014

Yang Benar & Yang Salah

Auzubillahi minas syaitanir rajim Bismillahirrahmanirrahim... Assalamualaikum... 

Sungguh pada masa kini perkara yang benar atau salah adalah amat sukar untuk membezakan!!!

Tidak begitu, pembaca yang dikasihi sekalian rasa bagaimana?

Atau hanya mepercayai bulat-bulat dengan cepat apa yang kita dengari, lihat, dan baca.

Kebanyakan, apa yang kita dengari atau baca diriwayatkan dari polan si polan dari polan si polan yang lain.

Tanpa mengetahui asal usul, kesahihan sumbernya. Apatah lagi di zaman cyber sebegini

Malah sumber-sumber yang ada pun boleh ragui kebenarannya.

Pihak sana menyatakan pihak sini salah, pihak sini menyatakan pihak sana salah.

Gaya keanak-anakan pun ada.

Pantang zaman sekarang, perantara sosial ada...semua di kongsikan, semua dikongsikan ya

Tidak kisahlah betul atau tidak....kdg2 baca pun tidak...


Masya Allah, sesungguhnya:

Ya Allah, aku berlindung dengan-Mu daripada aku sesat atau disesatkan, gelincir atau digelincirkan, menzalimi atau dizalimi, bodoh atau aku diperbodohkan

sket sket like...sket sket tweet....sket sket share----------> Siapa? sayalah sayalah.....

 “Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum (dengan perkara yang tidak diingini) dengan sebab kejahilan kamu, sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan”.(Surah al-Hujurat ayat 6).

takutnya, setiap perbuatan itu akan dikira di akhirat....kalau benar tidak mengapa

kalau salah, dikira fitnah...masya Allah...Saya yang berdosa.....

Kalau dengan cara itu kita mampu mengubah....senang sahaja kan.....

Kita mengeluh, mengeluh dan mengeluh setiap hari...kita meluahkan ketidakpuasaan...

sampai bila? sampai bila? sampai bila?

Tindakkanya? Tindakannya? Tindakkannya?

Merusuh? Buat Demostrasi? Berarak? Bom Mati sendiri? Berperang? Berdoa? Menepuk meja diparlimen? Mengutuk pemimpin2, mengutuk orang lain? Merubah manusia? Bermesyuarah? Berdakwah mengajak berubah?

Ya apa yang saya perlu lakukan?

Sungguh sangat sesak dan sangat jelik dengan keadaan sekarang setiap hari akibat masyarakat yang tengah tertekan akibat "fiscal change" di sini.

Alangkah mahunya saya sekiranya dengan perbuatan saya hanya dihujung jari itu boleh mengubah keadaan yang ada....

Sungguh bukan mudah perkara ini. Ya ia lagi sukar, apabila kebanyakannya berpecah belah. Apabila masing-masing lebih suka menjaga periuk nasik sendiri.

Saya boleh berkata-kata, tidak bermaksud saya akan melakukannya. 

Manis mulut mudah berkata-kata, manis janji sedap didengari.

Sabda Nabi SAW: “Kamu semua begitu bercita-cita terhadap jawatan kepimpinan, ia akan menjadi penyesalan pada hari kiamat. Ia sesuatu yang nikmat pada permulaannya tapi keburukan pada akhirnya” (Riwayat al-Bukhari).

Pihak mana yang betul atau yang salah? 

Pentingkah kita tekankan yang salah atau betul?

Setiap hari kita sebarkan perkara tersebut?

Jadinya...selepas itu TINDAKAN? TINDAKAN? TINDAKAN?

Tindakannya dimana?kemana?Bila?


Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida for reading this entry. Please do come again.

Monday, January 13, 2014

Al kisah hari ini...

Auzubillahi minas syaitanir rajim Bismillahirrahmanirrahim... Assalamualaikum...

Salampara pembaca ang dikasihi sekalian.

Hmm hari ini...huhu malas nak pergi ke kelas...ya angin malas sudah datang...

hehe...bukan selalu (ayat nak kurangkan rase bersalah..huhu)...

ada projek yang boleh siapkan di rumah...(so buat di rumah ajerlah lah)...<--- lagi ayt mengurangkan rase bersalah...wahaha...

anyway tengah hari ini kene kejar ke temerloh banyak bende nak diselesaikan....kejar ke bank...

Barang pun banyak nak kene beli...Ibu ku sayang tak ikut...jadinyer kene la berkejaran sendirian...huhu

dah lama tak menulis sesuke hati...this is what my blog used to be...tapi lame2 malas nak tulis...entah kenape...

patutnye memang kene buat macam ini:



Pending travel post pun banyak...masih tak siap-siap, patutnya siap dah....

Too Much procrastination!!!

Kadang bila ade peluang nak bukak tak tahu nak tulis ape...bila lappy tak depan mate...banyak lah ide mencurah-curah....

bile lappy ade di depan...kosong....tak tau nak tulis ape...huissssssshh...apeke halnye kome nie...

Banyak bende difkirkan...perkara atau bende nak buat takut takut....macam2 fkir....

boleh ke atau tidak???

betulke bende aku nak buat ni?

bukan terror sangat pun....masih bertatih lagi...

"Tidak ade orang pandai buat segalanya, dan juga tiada orang yang tidak pandai dlm ape-ape pun."

Nak beli mesin pun pekey banyak kali....dulu sebab takde duit...now ade duit...fikir pulak lagi....


Arghhhhhhhhhhhhhh......Sampai disini sahaja...

SAYA yg sekarang Tengah BANYAK Berfikir!!

 Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida for reading this entry. Please do come again.

Sunday, January 12, 2014

Today words of wisdom : Knowledge is better than Wealth

Auzubillahi minas syaitanir rajim Bismillahirrahmanirrahim... Assalamualaikum... 

Remember, knowledge is better than wealth, because it guards you, while you have to guard wealth. Wealth decreases if you spend it, but the more you make use of knowledge, the more it increases. What you get through wealth is gone when the wealth is gone, but what you achieve through knowledge will remain even after you are gone.


Ali ibn Abi Talib The cousin and son-in-law of the prophet Muhammad,and the first male to accept Islam (600* to 661)

Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida for reading this entry. Please do come again.

Saturday, January 11, 2014

Pascale Machaalani Nour El Shams Arabic/Romanized/EnglishSub/MalaySub Ly...


NEW UPDATE as on 10th april 2014....video ini kene block....huhu sorry :(



Auzubillahi minas syaitanir rajimBismillahirrahmanirrahim...Assalamualaikum...

Salam pembaca yang dikasihi sekalian,

huhu tibe-tibe teringat lagu ini, terus carik lirik buat video...

sekitar tahun 2000, lagu ni agak meletup kat Malaysia,

hehe, lagu nidan juga lagu-lagu Amr Diab.....

teringat waktu mase belajor dolu2...

huhu tapi ni lirik yang tak berape lengkap, malah mungkin ada yang salah atau tak betul.

huhu maafkan saya, walaupun pernah belajar bahasa Arab, tak pernah terror habis...

huhu tulah maleh belajor....Adik2...bile blejar bahase, belajar betul2 ya...

Maksud lirik nilebihkuranglah, wah bile carik, terkejut jugak....jiwang banget maksudnye....

sungguh dalam perasaannya...tulah kalau Orang Arab nie memang puitis...

huhu tapi jaga-jaga...cinta ini jangan melampau ya...

Pascale ni arab, tapi rasenye arab duk di Lebanon.

Kalau ade salah liriknya, ampun ya, maafkan..pak n mak arab disana jgn marah...nanti cepat tue...huhu

ape-apepun layan ajerlah...

Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida for reading this entry. Please do come again.

Thursday, January 09, 2014

Setiap manusia mempunyai kelebihan dan kelemahan tersendiri.

Auzubillahi minas syaitanir rajim Bismillahirrahmanirrahim... Assalamualaikum... 


"There is no person who is good at everything, 
that's why there's also nobody who can't do anything. 
So there is probably something that you are good at." 
-Park Bok Nyeo-

(The suspicious housekeeper, 2013)

P/s: Not that i like so much this drama, 
but this one phrase really caught my heart and my mind.
Para pembaca yang dikasihi sekalian, what do you think bout this?
Accept the differences and similarities. 



Terima kasih, Thank You, Syukran, Arigato, Shieh Shieh, Rumba Nandri, Kamsahamnida for reading this entry. Please do come again.

My Babbling

Advice (30) Akhlak (41) Al-Quran (25) Allah (20) Awal Muharam (9) Belief (14) Books (41) Brain Food (16) Characteristics (29) Critical Thinking (26) Dakwah (88) Death (20) Dialogues (19) Doa (18) Dua' (14) Education (53) Family (35) Father (11) Friendship (30) Hadith (20) Health (57) Jokes (87) Knowledge (76) Life (90) Love (77) Lyrics (127) Man (33) Marriage (67) Motherhood (11) Motivation (76) My Reading (42) My Stories (223) Parents (14) Personality (19) Poem (45) Prayer (15) Prophet Muhammad s.a.w (15) Qoutes (79) Ramadhan (14) Real Life Story (15) Relationship (23) Religion (46) Sarcasm (18) Sarcastic (14) Short Story (76) Song (27) Tarbiyah (119) Tazkirah (108) Think out of the box (22) Where To Eat (7) Where to Go (3) Woman (56) Words (34) Work (14)