Sponsored Link

Monday, April 23, 2012

Kewajipan seorang Muslim ke 22: Menunaikan Amanah

22. Menunaikan Amanah

Kewajipan ini berdasarkan firman Allah:

"Sesungguhnya Allah menyuruh kamu menyampaikan amanat kepada yang berhak menerimanya, dan (menyuruh kamu) apabila menetapkan hukum di antara manusia supaya kamu menetapkan dengan adil. Sesungguhnya Allah memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepadamu. Sesungguhnya Allah adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat." (An-Nisa': 58) 
Sabda Rasululllah s.a.w: "Sesiapa bergaul dengan manusia dengan tidak menzalimi mereka, bercakap dengan manusia dengan tidak menipu mereka, berjanji dengan manusia dengan tidak memungkirinya, maka ia di kalangan orang-orang yang sempurna nilai dirinya dan terbuktilah keadilannya serta wajiblah bersaudarakannnya." (Diriwayatkan dari Saidana "ali ra.a)

Rasulullah s.a.w bersabda juga: "Tidak ada iman bagi orang yang tidak amanah dan tidak ada agama bagi orang yang tidak menepati janjinya." (Riwayat Imam Ahmad dan Ibnu Hibban dari Anas r.a)
 Sabda Rasulullah s.a.w lagi:" Seseorang beriman boleh bertabiat dengan apa segala akhlak kecuali khianat dan berdusta" (Riwayat al-Baihaqi dari Ibnu "Umar r.a)
Ia bermaksud bahawa orang beriman yang tulus imannya sekali-kali tidak akan sekali-kali berdusta dan khianat.

Sumber Buku: 50 Kewajipan seorang Muslim oleh Muhammad bin Abi Bakr dan diterjemahkan oleh Ustaz Ahmad Adnan Fadzli cetakan 2010 Penerbitan Dar Hakamah.
Penulis: Sungguh muhasabah pada diri ini, berapa banyak kali sudah diri ini memungkiri janji dengan manusia lain malah dengan Allah, malah dengan Rasulullah, malah dengan ibubapa, dengan kakak abang, anak-anak saudara....masya Allah terlalu banyak...dengan pelbagai alasan: lambat, malas, sakit, lupa, sibuk dengan kerja, terlalu banyak kerja, tidak sempat, tertidur, tidak puas hati, adakah alasan yang boleh diterima? aah sungguh alasan itu hanya untuk mengurangkan rasa bersalah kamu...

Sungguh diri ini banyak kali menganiaya manusia lain dan diri sendiri...Ayuh tunaikan amanah kamu setakat mana kamu mampu...jika berjanji tunaikan janji kamu jika tidak dapat katakan saja tidak!!! Sedangkan bila manusia  kamu mengharapkan agar dia juga amanah dengan kamu...maka harus kamu lakukan juga.

"Kerja itu satu ibadah dan amanah kamu, maka tunaikanlah amanah kamu sebaik-baiknya"

Satu Malam Di Pavilion October 2010 :)


Assalamualaikum...

Izinkan saya mencoretkan lagi kenangan masa lalu yang tidak pernah saya coretkan dalam blog di FB dulu sebab tiada kesempatan. Setiap kali jumpe adik Hazli, rindu nak keluar malam-malam macam ni...tapi rasenyer cam dah tak boleh...huhu entahlah....Anyway, saya rasa macam tak pernah upload gambar ni dalam facebook mase pernah active dululah, tak tahu kenape ataupun pernah..entahlah tak ingat dah...this one sempena celebrate birthday 2 org (on the 29th + 30th)..hmm tengok cerite ape pun saya dah tak ingat ler, tapi memang midnight kot rasenyer...:)...but enjoy...appreciate the moment and fun ^__^.

There was a place when I go to Pavilion, like to have dinner or lunch there, Thai Express: not too expensive + good Food, but last time I go, it's close, not sure for renovation or for what...Anyway saya dah lama tak pergi sana...so no idea...:(

Enjoy the pictures and moment ^__^. Source: Taken by My Nokia N73


GurlGurl + Boboi ???



Yummy delicious
  
At Thai Express


Kuey Teow yg Best




Minum Capuccino at Coffee house...



Kat escalator aku pun nak ambek...:)

ada org tu kate selalu rindu nak keluar, tapi tak ajak keluar pon...
huhu...mak dah tobat tak mahu keluar malam boleh tak? yakah? :p

2 org tu poster additional :)

"The Other Girls"


 

 

"Cuti-Cuti Sahabat"

"Life as we Know it 2"

Thursday, April 19, 2012

Congratulations my dearest friend ^__^

Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah...

Dearest Nana Chan...

CONGRATULATIONS!!!

Sesungguhnya, rezeki setiap mahkluk Allah sudah ditetapkan sejak azali lagi...pasti ada asalkan kita berusaha dan tawakkal dan doa pada NYA.
Tidak perlu gundah and risaukan....^_^...Percaya pada Allah
I admire you for your braveness to seek a new opportunity in other place...
When I read the sms, so much joy and happiness felt for you.
Don't worry, it is all part of learning process, I don't wanna say its gonna be easy or hard, but knowing you I'll know you well get it through cause in my eyes your are the "Iron Lady" but soft in the heart...:)

Ganbatte Nanachan.....^_^

Serius...


Rasa macam nak...

T_____________T

T______________T


T______________T

T______________T

T__T.....

Wednesday, April 18, 2012

The Good Old Days: Royal Belum 2007 :)







 Some good memories to lighten and resfresh my mind and yours ^__^














The faces of innocent :)



Thursday, April 12, 2012

Salam tuk bulan April 2012

Assalamualaikum,

Apa khabar semua para pembaca, sungguh sangat kurang aku mencoretkan sesuatu disini, malah penulis sudah kurang membaca, entah kenapa terasa diri macam dalam kesesatan seketika ini. Ya sesat dengan  kesibukan bekerja, sesat dengan "procrastination"...hmm akibatnya...banyak masa yang kena kejar, mampukah ku kejar, banyak yang ku perlu gantikan...Masya Allah...

Dan sekarang penulis tengah mood untuk mengimbau memori yang lalu so izinkan saya mengeposkan gambar2 yang masih ada selamat ditangan saya. Yang diambil dari Nokia 73 yang sudah tinggal kenangan...^_^

I might not be able to tell the story anymore in detail, but I believe that the picture itself can tell a hundred story if not thousand. :)

Travelog Sempoerna, Sabah: 241111 to 291111 ^__^

Assalamualaikum, buat masa ini saya hanya akan upload gambarnya sahaja. Gambar ni bukan ihsan dari google tau atau dari national geographic. Hak milik tersendiri. Ceritanyer kemudian.

Gambar ihsan dari Senah dan Hubbynyer :)






Divers in action :)




My Babbling

Advice (29) Akhlak (40) Al-Quran (25) Allah (20) Awal Muharam (9) Belief (14) Books (41) Brain Food (16) Characteristics (29) Critical Thinking (26) Dakwah (88) Death (20) Dialogues (19) Doa (17) Dua' (14) Education (53) Family (34) Father (11) Friendship (30) Hadith (20) Health (57) Jokes (87) Knowledge (76) Life (90) Love (77) Lyrics (127) Man (33) Marriage (67) Motherhood (11) Motivation (76) My Reading (42) My Stories (222) Parents (13) Personality (19) Poem (45) Prayer (15) Prophet Muhammad s.a.w (15) Qoutes (79) Ramadhan (14) Real Life Story (15) Relationship (23) Religion (46) Sarcasm (18) Sarcastic (14) Short Story (76) Song (27) Tarbiyah (119) Tazkirah (108) Think out of the box (22) Where To Eat (7) Where to Go (3) Woman (56) Words (34) Work (14)